11 Şubat 2014 Salı

Arjantinli Kadınlar ve Kozmetik & Bakım Ürünleri

Herkese aylardan sonra merhaba!
Instagram'dan takip edenler bilir, birkaç aydır Güney Amerika'daydım. Güney Amerika dönüşü adaptasyon (depresyon mu deseydim acaba?), şehir değişikliği, yeni şehre alışma vs. derken takip ettiğim blog'ları bile okuayacak vaktim olmadı. Artık yavaştan sistemimi oturttuğuma göre blog'uma dönebilirim! :)

Daha önce Brezilya'dan kişisel bakım gözlemlerimi paylaşmıştım, sıra daha uzun kaldığım Arjantin'de. 

Arjantin'de 1,5 ay kaldım, birkaç şehrini gezdim ve gözlemlediğim kadarıyla, kozmetik fiyatları oldukça yüksek. Marka çeşitliliği fena değil ama bizdeki gibi indirimler, promosyonlar yok. 

Arjantin'in en önemli kişisel bakım mağazası zinciri "Farmacity". Bizdeki Rossmann ayarında. Kozmetiğin yanı sıra, temizlik malzemeleri, ilk yardım malzemeleri, az da olsa yiyecek ve ilaç satılıyor. Arjantin'in her yerinde, büyük şehirlerde ise adım başı görebileceğiniz bir mağazalar zinciri. Ben alternatifini göremedim ve hangi mağazasına girsem sürekli kalabalık oluyordu. 

Fiyatları fena değil. Bazı ürünlerde kendi fason üretimlerini satıyorlar, onlar da hem kaliteli hem ucuz oluyor. Fason üretim lens solüsyonları bile var! :)

Mağazanın ilaç satan kısmı. İnsanlar reçetelerini getirip ilaçlarını alıyor ve ilaç kısmı genelde kalabalık oluyor.

İlk yardımda kullanılan bir takım kimyasal maddelerin bulunduğu kısım.

Bisküvi, tatlandırıcı vs. reyonu.




Arjantin ve yine yaşlı nüfusunun kalabalık ve aktif olduğu Şili hakkında yaptığım gözlemlerden biri, orta yaş üstü insanlarının inanılmaz aktif olmaları ve hayatlarını yaşamaları. Arjantin'de, Şili'de yaşlılar günlük hayatlarında takım elbiseyle, tayyörle geziyorlar, sokaklarda dans ediyorlar, gece 3'lere kadar dostlarıyla restaurant'larda laflıyorlar, milonga'larda (tango gecesi) sabahlara kadar tango yapıyorlar. Güney Amerika'da bastonlu yaşlı insan görmedim zaten. Bunu nereden kozmetiğe bağlayacağıma geliyoruz... Yaşlı kadınlar bakımlarına çok dikkat ediyor. 70 yaşındaki kadın bile allığını, pudrasını, rujunu sürmüş, öyle çıkıyor arkadaşlarıyla buluşmaya. İşte bu yüzden, kozmetik ürünleri satan mağazalarda sıklıkla anti-aging serisinden fondötenler, kapatıcılar bulmak mümkün. Örnek olarak, yandaki fotoğrafta Maybelline'in "Age Rewind" serisini görebilirsiniz.


İlk fotoğrafta Maybelline'in Fit Me kapatıcısını görebilirsiniz. 15-20 liraydı. İkinci fotoğrafta Rimmel'ın Wake Me Up fondöteni var. 30-35 lira fiyatı. Revlon'un BB Cream'i ise merak ettiğim, ancak bir BB Cream'i 3 senede bitirememiş olmamdan dolayı almadığım bir ürün oldu.


Sally Hansen'ın Fuzzy Coat serisinin renklerine bayıldım, ancak fiyatları 20-30 tl civarıydı, koşarak uzaklaştım! 3. fotoğrafta ise Maybelline'in Dream Bouncy allıkları var. Açık renk çok tatlı değil mi? :)

Oje konusunda, gerek fiyatlar, gerek çeşitlilik olsun, biz çok şanslıyız. Farmacity'lerdeki "büyük" oje standlarından... 2-3 marka anca var, en ucuz ve kalitesiz oje 5 lira.

Yine Farmacity'den bir görüntü. La Roche-Posay'nin ojeleri ve -yanlış hatırlamıyorsam- pudraları satılıyordu. Ojeler 40 lira! :o 
 
Farmacity'den çıkıp Buenos Aires'in ünlü alışveriş merkezine, Galerías Pacífico'ya girelim. Az sonra göreceğiniz MAC, Chanel, Bobbi Brown mağazalarının yanı sıra Revlon, Lancome, Clinique gibi markaların AVM içinde küçük standları var. Küçük dediğime bakmayın, ürün çeşitlilikleri fazla. 


Aynı AVM'deki MAC mağazası ve allık standı. Fiyatları Türkiye'den 3-5 lira ucuzdu sadece. (Gerçi MAC'in Türkiye'den de pahalı olduğu bir tek Brezilya'yı gördüm henüz)
 




Yine aynı AVM'deki Sevil Parfümeri tarzı bir mağaza, yanındaki Bobbi Brown ve Chanel mağazaları. Bobbi Brown mağazasında makyaj eğitimleri de vardı (İspanyolcam çok çok iyi olmadığı için içimde kaldı :/ ), ürünlerin fiyatları da Türkiye'dekinden çok daha uygundu. (Bazı ürünlerde yarı fiyatı kadar - ve indirimsiz fiyatları!)
Chanel mağazası ise çok sade ve soğuk geldi, birkaç kez içersinde gezinip çıktım sadece.


Bu fotoğraflar da Carrefour'dan. Arjantin'deki her Carrefour mağazasının sahibi farklı olduğu için sattığı ürünler, fiyatları, kuralları farklı. İlk fotoğraftaki ürün, Güney Amerika'nın diğer ülkelerinde de gördüğüm ilginç şekilli ağda. Nasıl kullanılıyor anlamadım. 
İkinci fotoğrafta ise "POND'S" marka kremleri görüyorsunuz. Güney Amerika'nın her ülkesinde en sık rastladığım cilt bakımı markası. Fiyatları çok uygun. Ben Latin Amerika menşeili zannediyordum ama ABD kökenliymiş. "OLAY" ayarında bir marka diyebiliriz. Fotoğrafta gördüğünüz cilt bakım kremi 10 lira.
Altında ise "Formuly Piel" markasının termal suyu var. Elimde hali hazırda birkaç tane markanın termal suyu olduğu için ilgimi çekmedi. Fiyatı 20-25 tl. 
Bu da Carrefour'un ağda reyonu. Arjantinli arkadaşlarıma "bunlar nasıl kullanılıyor" diye sorma fırsatım olmadı ne yazık ki...
Saç ürünleri -Brezilya kadar olmasa da- çok çeşitliydi. Keratinli maskeler, kabarmayı ve elektriklenmeyi önleyen ürünler revaçtaydı; ancak bavulumda yer kalmadığı için hiçbir şey alamadım...

Genç Arjantinli kadınların makyajla arası pek olmasa da, orta yaşlı ve yaşlı kadınlar bakımlarına son derece özen gösteriyor.
Gördüğünüz gibi bizdeki kadar çeşit veya fiyat avantajları yok. Ama yine de herkes halinden memnun. Sanırım Güney Amerika'dan çıkardığım en önemli derslerden biri bu: less is more!
3,5 aylık Güney Amerika seyahatim boyunca salatalık sütlü vücut sütü dışında bakım namına hiçbir şey almadğımı söylesem daha iyi anlayabilirsiniz sanırım ;)

7 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bayılıyorum böyle hangi ülkede neler var, kozmetiğe karşı ilgileri nasıl falan diye okumaya. Ellerine sağlık ^_^

    YanıtlaSil
  2. Diğer yazını da keyifle okumuştum bu da öyle oldu! Ayrıca yaşayış tarzları da çok hoşuma gitti tam benlik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler :D di mi, ben de Türkiye'ye dönünce insanlara alışmakta zorluk çektim o yüzden :)

      Sil
  3. Bu yazı bir harika olmuş .Çok akıcıydı zevkle okudum .
    Başka şehirler başka kültürler birde kozmetikle birleşince daha da ilgimi çekiyor :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık... Güney Amerika'daki kozmetik ve renkli hayata dair paylaşımların çok güzel. Farklı ülkelerin kozmetik alışkanlıklarını biz de Moshos Garden olarak merak ediyoruz, çok faydalı bir yazı ;) Unutmadan belirtelim %100 bitkisel bakım ürünleri için bize de bekleriz...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis