19 Mart 2013 Salı

Firmaların Bursa'ya Olan İlgisi(zliği)

Geçen hafta Adana'da Sephora açılınca bu yazıyı yazmanın zamanı geldi artık, diye düşündüm.

Bursa'yı ve ticari potansiyelini anlatmakla başlayayım en başta.
Bursa, nüfusu 3 milyona yaklaşan, Türkiye'nin 4. büyük şehri. Sanayi bakımından oldukça gelişmiş, birçok ulusal/uluslararası kurumsal şirketin fabrikası burada bulunuyor. Şehirde başta Uludağ Üniversitesi olmak üzere, son yıllarda açılan üniversiteler ve master programlarıyla, birçok yüksek öğrenim kurumu var. Sadece Bursa'nın merkezinde (ilçeleri saymıyorum), 7 adet büyük AVM var. Bu bilgileri - bilmeyenler varsa- Bursa'nın ne kadar büyük bir şehir olduğunu göstermek için veriyorum.

Şimdi gel gelelim Bursa'da olmayan mağazalara:

- GRATIS:
Şu link'ten Gratis'in Balıkesir, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Hatay, Malatya, Sakarya, Samsun, Tekirdağ gibi şehirlerde birer, Kayseri ve Mersin'de ikişer ve İstanbul'un bütün ilçelerinde üçer beşer mağazaları olduğunu görüyoruz. Peki 3 milyonluk Bursa'da kaç mağazası var? 0 (yazıyla sıfır) Kendilerine defalarca yazdım neden koskoca Bursa'da mağaza açmadıklarını, cevap alabilmiş değilim.

- ROSSMANN:
Sitelerinden gördüğümüz üzere, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Kocaeli'nde mağazaları var henüz. Son zamanlarda Ankara'da üst üste mağaza açtılar. Kocaeli'nin ilçesi Gebze'de bile mağaza açmışken, Bursa'da yoklar. Yakın zamanda, Facebook'ta sorulan bir soruya karşılık, Bursa'da yer baktıklarını yazdılar ama geçiştirmek için mi, emin olamıyorum.

- SEPHORA:
Türkiye'de 19 mağazası bulunuyor. Yeni açılan Adana mağazası henüz sitelerinde yer almıyor. İstanbul'da 11, Ankara'da 4, İzmir'de 2, Antalya ve Adana'da da birer mağazası var. Bursa'ya gelecekler mi? Yakın zamanda, sanmıyorum.

- GOLDEN ROSE:
Birçok ürününü Watsons'larda bulabiliyoruz ama Bursa'da Golden Rose kiosk'u yok! Birkaç ay öncesine kadar Carrefour'da vardı ama son gittiğimde yoktu. Nitekim sitesinde de Bursa satış noktası görünmüyor. Birçok ürününü çeşitli satış noktalarından alabilsek de, örneğin Jolly Jewels serisini sadece kiosk'larda buluabiliyoruz. İnternetten alışverişte de bir oje parası kadar kargo ücreti ödemek istemiyorum.

- BATH AND BODY WORKS:
İstanbul'da 4, Antalya'da ise 1 adet mağazası bulunuyor. Türkiye'nin her yerinde açılmadan Bursa'ya sıra gelmez herhalde.

- LUSH:
İstanbul'da 5, Ankara'da 2 ve İzmir'de 1 adet mağazası var. Bursa'ya geleceğine dair bir umudum yok açıkçası.

Gelelim giyim mağazalarına:
- GAP:
Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bodrum olmak üzere 29 adet mağazası bulunuyor. Bursa'da ise bir mağazası bulunmuyor. Hiç şaşırmadık.

- H&M:
Avrupa'nın her kasabasında en az 1 adet mağazası bulunan H&M, Türkiye'de elini korkak alıştıran bir mağaza politikası izliyor. H&M Avrupa'da çok sıradanlaşmış ve hatta kimi zaman kalitesiz bulunan bir marka. Belki Türkiye yönetimi H&M'e olan talebi canlı tutmak ve merak uyandırmak için az mağaza açıyor.
H&M'in şu an İstanbul'da, Ankara'da, Antalya'da ve Gaziantep'te (bu da kocaman bir soru işareti?) mağazası var. İleride açılması planlanan mağazalar arasında İzmir ve Bursa yok. 

TALLY WEIJL:
Avrupa'da her sokakta mağaza açan Tally Weijl'in Türkiye'de İstanbul'da 2, Ankara'da 4, İzmir, Eskişehir ve Antalya'da 1'er tane olmak üzere 9 adet mağazası var. Gördüğünüz üzere mağaza politikaları çok tuhaf.

İlk olarak aklıma gelenler bunlar.
Ha, Bursa'da olan mağazalar da var. Mesela The Body Shop, L'Occitane, M.A.C. (buna da çok şaşırmıştım), OXXO, Ikea (Ankara mağazasından bile önce açıldı)...

Bu mağazalardan alışveriş yapmıyorum diye bir eksiklik hissetmiyorum, aksine, Bursa'yı adam yerine koymayıp mağaza açmamaları bütçeme katkıda bile bulunuyor :) Ama bazen çok ihtiyacım olan bir ürünü aldırmak için kardeşimi/arkadaşımı/annemi Gratis'lere, Rossmann'lara yollayıp telefonla yer yön talimatı vermek ve sonrasında da bir dolu kargo parası ödemek hiç hoşuma giden bir durum değil.
Neden Bursa'ya gelmediklerini, bunun arkasındaki stratejiyi merak ediyorum, bu yazıyı da onun için yazdım.

Bu kadar büyük müşteri potansiyeli olan ve gelir seviyesi yüksek bir şehirde mağaza açmamakla asıl firmalar muazzam kârı kaçırıyorlar, bu da onların sorunu ;)

49 yorum:

  1. Ohoooo İzmirime bile H&M ile BBW hala açılmazken,siz biraz daha bekleyin bence canım :) Bu firmalar bir acayip :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diğer bütün mağazalar var ama sizde, sadece ikisi yok. bursa da 4. büyük, orantısızlık var :)

      Sil
  2. Aynı şeyi ben de Samsun için düşünüyorum. Biraz zaman öncesine kadar Karadeniz'in tek büyük şehir olan şehriydi. Gratis bile geçen yıl geldi.2 tane üniversite var ve etraftaki tüm küçük şehirler alışveriş için Samsun'a gelir. Ama ilgi sıfır maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samsun'a dikkat ediyorum ben, son yıllarda büyük mağazalar geliyor oraya. Durumunuz Bursa'ya yakın yine de ;)

      Sil
    2. Evet birkaçı geldi ama inşallah gerisi de gelir hem Samsun'a hem Bursa'ya :)

      Sil
  3. Canım Antalya da bir kaç yıl önceye kadar aynı durumdaydı. Klasik markaların dışında hiç bir şey yoktu. Ki Antalya turistik bir yer ve de genel olarak yerlisi veya sonradan otellerde üst düzey müdür olarak gelenleri hep zengin turistler harıl harıl alışveriş yapıyorlar. Buna rağmen Antalya'da daha yeni keşfedildi diyebilirim.. Bu şirketleri anlamak güç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, Antalya çok büyük bir şehir olmasına rağmen orada da yeteri kadar firma mağaza açmıyor, ama Bursa'dan iyi yine de. İstanbul'daki dandik bi AVM'de açtıkları mağaza, koskoca Antalya mağazasından daha mı çok satış yapıyor acaba?!

      Sil
    2. Pek çok mağazada sadece 1 alışveriş merkezinde bulunuyor tek şube o da şehir dışında bir gidiyorsun hiç bir şey kalmamış.. ee yine gelmek gerekiyor. haliyle sende gidip almıyorsun bir daha helede uzakta oturuyorsan.. ben bu sorunu sürekli watsons da yaşıyorum mesela.. :( ki Rossman falan burdada yok.. H&M de yok.. Çok saçma sapan yaaa... Para harcamak istiyoruz harcayamıyoruz :D

      Sil
  4. Bir Bursa'lı olup İstanbul'da yaşayan biri olaraktan daha Mac'in bile geçen sene açılmış olmasına hayret ediyorum.
    Hele Gratis'in olmaması cidden saçmalık bence firmalar için Bursa büyük bir potansiyel çünkü zengin bir şehirdir.
    Kışın dağ turizmiyle bu ikiye katlanır keza yazın başka şehirlerden gelen yazlıkçılarda çoktur.
    Gratis ve Sephora Bursa'ya açılsa iyi kazanacaklar ama hayret doğrusu Sephora'nın açılması Ykm ve Kağan parfümeriyi biraz baltalar.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Gratis bile yokken M.A.C'in açılmasına çok şaşırdım ben. O kadar alışmışız ki burada istediğimiz mağazaların açılmamasına :)

      Sephora açılsa en azından Kağan gözden düşer, pahalı fiyatlarını belki aşağı çeker. Dediğin gibi, yazlık-kışlık turizm canlı burada. Tarih turizmi de var. Üstelik AVM'ler tıklım tıklım. Firmaların bu politikasının nedenini öğrenmek istiyorum, mağaza açmasınlar, tamam, ama nedenini de bilmek istiyorum :)

      Sil
    2. Yazını sonradan farkettim iremcim çok haklısın hiçbirşey yok Bursa da. en büyük eksiği sephora ve gratis! (Gerçi gratis açılıyormuş ama...) buraya cevap olarak yazmamın sebebi kesinlikle seni haklı buluyor olmam o sephora açılsa kağan aşağı çeker belki biraz fiyatlarını! yaz kış turist eksik olmuyor Bursa'dan! Mudanyasından Uludağ'a her yer deli gibi turist. Bende öğrenmek istiyorum firmaların bu politikalarının sebebini...

      Sil
    3. strateji eksikliğidir bence. aklı olan bir firma minicik şehirlerde 2'şer mağaza açıp da bursa'yı es geçmez çünkü.

      Sil
  5. sanirim firmalar, ulkelere bir butce ayirior, bu dogrultuda hareket ediyorlar.
    Turkiye malesef bu konuda geride, mersinde bile 2 tane Gratis varken bursada nasil olmaz sasirdim
    Uzuldum adina/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya Mersin'i geçtim, Malatya, Hatay ve Diyarbakır'da var ya. Ne biçim bir bütçe anlayışı, yöneticilerin aklından ne geçiyor, çok merak ediyorum doğrusu.

      Sil
  6. gratis, Balıkesir'e daha 4-5 gün önce açıldı :D 1 ay önce mail attığımda "orda açacak yer bulamadık" gibi bir cevap yazmışlardı bana da. bulmuşlar nasılsa :D darısı Bursa'nın başına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada o bahaneyi yemezler, zira her yer AVM kaynıyor. Bursa'da açmamalarının bahanesini çok merak ediyorum :))

      Sil
  7. H&M,BATH AND BODY WORKS ve TALLY WEIJL için şaşırmadım açıkcası.
    H&M Ankara'ya da çok geç açıldı.

    Ama Gratis komik olmuş.
    İstanbul'da 1 caddede 5 tane gördüğümü bilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya İstanbul'un kenar semtlerinin unutulmuş mahallelerinde bile var. Oralarda kim Gratis'e gidiyor, dükkan kendini döndürüyor mu diye düşündüğüm oluyor. Bursa'da o kadar satış yapamayacaklarını düşünüyorlar herhalde :)

      Sil
  8. Bursa'da gratis olmaması beni çok şaşırttı:S Kaç kere geldim bursaya gezdim dikkatimi çekmemiş. Bir İzmirli olarak bu HM konusunda en az senin kadar sinirliyim. Bursa'ya açılmamasının sebebi İstanbul'a yakınlığı olabilir mi acaba.Yanlış anlama sadece mantıklı bir neden arıyorum.Başka bir şey aklıma gelmedi yani bu kadar boşverilmez büyük bir şehir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya, öyle olsa Sakarya'da falan da açmazlar. İçimde bir umut var hala, Gratis Bursa'ya bir gelecek, 5 mağaza birden açacaklar diye.

      İzmir'e H&M açılmaması konusunda da, İzmir'deki mağazaların kar etmediği şeklinde bir şey okumuştum. Yani oradaki mağazalar sadece marka imajı için açılıyormuş. H&M de o yüzden açılmıyor olabilirmiş. Bana saçma geldi, çünkü o kadar büyük bir şehir, giyimine kuşamına dikkat eden insanlar. Haksız mıyım?

      Sil
  9. canım benim ya, resmen aklımı okumuş düşündüklerimin hepsini yazmışsın, sadece Gratis olsun yeter :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen de mi Bursalı'sın yoksa? :)

      evet, Gratis'e razıyız :)

      Sil
    2. Yakında bu yaz 3 mağaza açacak

      Sil
  10. Mükemmel bir yazı olmuş ne zaman Bursaya gitsem kuzenlerim dert yanıyor birçok mağazadan mahrum kalıyorlar aslında sadece Bursa değil birçok şehirimizde yok mağazaları ve büyük eksiklik bizler istanbulda yaşadığımız için onlardan şanslıyız keşke sesimizi duyan olsa da en kısa zamanda mağazalar açılmaya başlasa ne güzel olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :)
      sesimizi duydukları da yok, özellikle gratis'e kaç kez yazdığımı ben unuttum...

      Sil
  11. Uzun zamandır Bursalı blogger arayışındaydım ve blogunuzu buldum çook sevindim :) üstüne üstlük bir de bu yazınızı okuyunca daha da sevindim resmen duygularıma tercüman olmuşsunuz firmalar artık sesimizi duymalı ve mağazalarını açmaya başlamalılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog'umda Bursalı görünce seviniyorum ben de :)
      Benim gibi düşünen Bursalılar'ın çok olmasına sevindim. Umarım firmalar da bunun farkına varır...

      Sil
  12. Merhaba öncelikle bu blogu bulduğum için çok mutluyum. Ben de Bursa'da okuyan bir öğrenciyim. Ve bu konudan dolayı oldukça şikayetlerim var. İstanbul'a her gidişimde bavulumu burada bulunmayan ürünlerle doldurup dönüyorum kollarım kopa kopa. Gap'ten bi kot alıyorum o an yaptırmaya karar vermediğim için başka bi yere de götürmek istemediğim için haftalarca giyemiyorum. 2-3 günlük yapılan bütün indirimleri kaçırıyorum veya zar zor anneme aldırmaya çalışıyorum. Sadede gelirsem bende Gratis'e yazmıştım mağaza açılmayacak mı diye. Ama nerdee cevap tabiki yok yalnız bundan yaklaşık 2 3 ay önce iş arama sitelerinde (iş arama siteleri ? neyse anlamışsınızdır :)) gratis bursa da ki mağazamıza eleman arıyoruz diye ilan koydu tabi nerde nasıl hiç bir şey yazmıyor öyle baya uzun konuştum ama çok dertliyim bende bu konuda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah, aynı ben :) Elalemden Rossmann, Gratis ürünleri sipariş ediyorum yahu.
      Verdiğin habere çok sevindim :) Gratis'in Bursa'da açılması yakın demek ki. Umarım tek mağazayla kalmazlar! :)

      Sil
  13. Merhabalar. Bende Bursa'da yaşıyorum ve aynı şekilde bende bu konudan çok şikayetçiyim. Atmadığım mail kalmadı. Ama yok. Tüm istediklerimi istanbula gidince alıyorum. Ne indirimleri ne de başka fırsatları yakalayamıyorum. :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. Başka bir şehire gittiğimde indirime denk gelememem ise çok sinir bozucu.

      Sil
  14. Gratis, sephora, Golden rose gerçekten olmalı... :(

    YanıtlaSil
  15. Sonunda Bursa ya gratis aciliyor ama ne zaman nereye bu konuda bir bilgim yok :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 yıldır aynı söylenti. mağazayı görmeden inanmam :)

      Sil
    2. İs ilani vardi hatta arkadasimda basvurdu son basvuru marttaydi ben yakin tarihte acilacagina umutluyum. :)

      Sil
  16. canım benim ya çok haklısın valla bende bursada yaşıyorum kaç tane alış veriş merkezi caddeler vs. var ama bu mağazalar yok. Bursa gibi büyük bir şehire açmamaları büyük dev saçmalık.douglasa m.a.c a felan dünya para harcamaktan bıktım..koruparka bir açsalar akına uğrarlar ama işte onlar düşünsün...sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçen Batman'da mağaza açtılar, daha büyük bi saçmalık göremiyorum :)

      Sil
  17. Kesinlikle sana katılıyorum! Çıldırtıyor bu durum beni!

    YanıtlaSil
  18. Bursa'da yaşayan biri olarak ben de Gratis mağazasının açılışını dört gözle bekliyorum...Bursa'ya Darty de geldi bu arada....ek not olarak belirtiyim.....Gratis de nyx markası bildiğim kadarıyla satılıyor ve bu marka hayvanlar üzerinde deney yapmayan bir kozmetik markası....o nedenle en çok Gratisin açılmasını ben istiyorum çünki hayvanlar üzerinde deney yapmayan ve onları hunharca katletmeyen çok fazla cruelty-free marka yok ne yazık ki Bursa'da:((.....nyx de başka kimbilir başka cruelty-free markaları da satıyor olabilir Gratis....fikrim yok şuan için...Mac keşke hayvan deneyi yapmıyor olsaydı ama maalesef:(,,,,koruparkta açılmış olması artık beni ilgilendirmiyor.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Gratis'te NYX değil NYC satılıyor bildiğim kadarıyla. Cruelty-free ürünler hakkında çok bilgim yok ama haklısınız, Bursa'daki markalar kesinlikle yeterli değil. Sephora da gerekli.

      Sil
  19. gözün aydın canım carrefourda gratis açılıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi sitesinde gördüm, inandım bu sefer! ama mağazayı kendi gözlerimle görmeden sevincimi yaşamam! :)

      Sil
  20. Arkadaşlar sizi o kadar iyi anlıyorum ki anlatamam. Ben karabukte yaşayan bir insan sanim ,makyaja ilgim çok fazla ancak karabukte küçük bijuteri ve kozmetik dükkanları dışında hiç kaliteli bir yer yok.Ne bir gratis ne bir way sona hiç bir şey yok.Ben ancak sene içinde ankara gittikçe yapıyorum bu alışverişi,karabük küçük bir yer evet ama en azından bir mağazayı hak ediyo diye düşünüyorum en azından safranboluya...
    Umarım en kısa zamanda çözülür

    YanıtlaSil
  21. Bursa gibi zengini çok olan bir şehirde h&m mağazası olmaması hayret...

    YanıtlaSil
  22. Yazı biraz eskimiş bursada artık h&m var sanırım gratis de vardır. Ama sephora olmaması şaşırtıcı. Ben eskişehirde yşıyorum ama bursadan da alısveris yparım sephoradan birsey alacaktım baktım gecen bursada yoktu cok sasırdım eskişehire sıra gelmezde bari bursaya gelse. He birde eskişehirde ikea yok ya :'(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. H&M maalesef hala yok ama golden rose ve gratis nihayet geldi ama hala diğerleri meydanda yok 😓 (Lush dışında mağlum ülkemizden elini ayağını çekti)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis