9 Haziran 2014 Pazartesi

Yetişkinlikte Ortodonti Tedavisi

Selamlar!
Blog'uma kozmetik dışında yazı yazmamaya gayret ediyorum ama ortodonti konusu dış görünüşü direkt etkilediğinden, güzel dişlerin de bir insanı güzel yapan etkenlerin başında geldiğinden, tedavim hakkında yazmaya karar verdim.

Rujumdan da eksik kalmam :)

Ortaokuldayken ortodonti tedavisi görmüştüm; ancak o zamanki ortodontistim işini bilmediği için daha sonra dişlerim bozuldu. Bozulmaktan kasıt, alt dişlerimin bozulması, üst dişlerimin de biraz önde durmasıydı. Dişlerim sokaktaki insanların %90'ınkinden düzgündü ama ben daha da mükemmel görünmelerini istiyordum.

25 yaşıma girdikten birkaç hafta sonra kararımı kesinleştirip ilk bulduğum ortodontiste gittim. (Şansıma, işini en iyi yapan, mükemmel bir ortodontist çıktı) 4 dişimi çektirmem gerektiğini söyledi. En başta pek yanaşmadım; zira sağlam dişlerdi. Ancak internette biraz araştırma yapınca ve daha önce ortodonti tedavisi görmüş kişilerle konuşunca bunun çok normal olduğunu gördüm. Aksine, eğer dişlerinizi çektirmeden tedavi görürseniz daha sonra o dişlerin birbirlerini sıkıştırıp bozulma ihtimalleri daha yüksek.
4 dişimi çektirdim ve tedavi başladı. Gerek braketlerin yapıştırılması, gerekse sonraki zamanlarda hiç acı hissetmedim

Eğer bir miktar daha fazla para verseydim seramik braketlerkle tedavi görebilirdim, onlar sadece yakından belli oluyor. Ama metal braketler daha iyi olduğu için tercih etmedim.

Geçen yaz ağustosta başladığım tedavimin bitmesine 5-6 ay kaldı. Dişlerim zaten çok bozuk olmadığı için dizilimi 7-8 ayda tamamlandı. (Bu süreçte 3 ay yurt dışında olduğumdan gelemedim, gelebilseydim daha bile kısa sürebilirdi) Şimdi de çekilen dişlerin boşluklarını doldurmak için dişleri geriye çekiyoruz. 

Gelelim sosyal hayattaki etkilerine... Ben en başta herkesin dikkatini çekeceğini, soru yağmurundan rahatsız olacağımı düşünmüştüm :) Kimse fark etmiyor, konusunu açmıyor. İnsanlar bana hiç farkında olmadan sakız, elma, cips vs. ikram ediyor, o kadar önemsiz bir ayrıntı yani :) 
25 yaşında ortodonti tedavisi görmek insanın yaşını daha küçük gösteriyor ve -bence- bi masumiyet katıyor :) Bunun ekmeğini yediğimi söyleyebilirim :)

Aşk hayatında ise korkulacak bir şey yok. Çok rahat söyleyebilirim ki, tedavi görmeye başladığımdan beri kısmetim açıldı :) Bunun nedeni, artık kendime daha fazla güvenerek sürekli gülümsemem olabilir :) Bir de, bir erkek tellerimi önemsemeden bana yaklaşıyorsa gerçekten hoşlanıyor demektir. Bu faktör de karşı cinsin gereksiz bireylerinin kendi kendilerini elemesine yol açıp, yalnızca benden gerçekten hoşlananlara vakit ayırmamı sağlıyor :)

Dişler bir insanın en çok görünen yeridir. Bir insan, hele de bir kadın ağzı kapalıyken ne kadar güzel olursa olsun, güldüğünde yamuk yumuk, çarpık dişlerini gördüğümde bütün güzelliği gidiyor. 40 küsur yaşında olup tedavi olanları gördüm. O yüzden "yaşım geçti", "dişlerimi çektiremem" diye düşünmeden, 1-2 yıl katlanıp sonrasında ömür boyu inci gibi dişlere sahip olmanızı tavsiye ederim ;)



7 yorum:

  1. Ben de çok yakında başlayacağım. Yazın da benim için aydınlatıcı oldu. Tşkler :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok küçükken tedaviye başlamıştım yaklaşık 7 - 8 yıl dile kolay. Daha sonra üniversitedeyken 20lik dişlerin oluşmaya başlamasıyla ön dişlerimde ufak bir bozulma meydana geldi. Zaten çene yapısı dar olanlarda beklenen bir durum ve tabi o zamanlar arkaya koruyucu tel uygulaması yoktu. Hemen doktorum duruma el atıp 5 -6 ay gibi bir sürede öndeki bozulmayı düzeltti ve 20lik dişler çekilebilecek boyuta geldiklerinde çekildi. Yinede dişlerimin arkasına koruyucu kalıcı tel yapıldı. Varlığı ile yokluğu bir olan bu tel altınmış böylece hiç bir sorun çıkarmıyor. Bencede dişlerin güzelliği çok önemli. Şimdiden geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen çok şanslıymışsın. Ben bozulmanın çene yapımdan kaynaklandığını düşünüyordum, hatta çene cerrahisine gidecektim bunun için. O koruyucu teli benim ortodontistim takmamıştı, taksaydı şimdi uğraşıyor olmazdım belki de.
      Teşekkürler, az kaldı bakalım :)

      Sil
  3. Bu yazıda kendimi okdum, bende kullanıyorum şu an 7,8 ay sonra çıkacak inşallah..:) Kesinlikle teller dış görüntünüzü etkilemiyor, insana ayrı bir özgüven veriyor..:)) http://meralgumus.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Bende sizin gibi daha önce tel taktım fakat bozulmaya başladı ve yeniden takmam gerekiyor.Görsel açıdan pek yanaşmıyordum ama bu yazıyla ısınmaya başladım tekrar.Teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  5. bende geçen sene haziran ayında taktırdım ve benimde 4 dişimi çektiler. ama malesef yapılan baskılardan dolayı üstte bulunan 4 dişimden kanal tedavisi ve ameliyat oldum. bu yüzden ortodotiye 7 ay ara verildi ve dişlerim eski haline döndü. Yani anlayacağınız boşu boşuna 1 sene fazladan takıcam. :( çok şanslısınız siz... :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis